Saturday, November 26, 2011

Egypt nowadays



skrg nk dekat pilihan raya egypt. egypt tk stabil sgt. ade la org demo beberapa kali seminggu. but i think everything is under control, isn't? kat alex tkde la sampai riot yg chaos gle2 berpuluh2 org mati, etc. tempat plng bahaya? pun kt smouha & sidi gaber dpn military, tempat utama utk demo, plng ramai org.

kadang2 berita exaggerated sgt. cm geram. bende yg tkde, di ada2kn. atau pun dgr khabar angin, terus buat assumption sendiri. sampai rase mls nk ambil tahu. bukan nk jd ignorant. tp tgk sekeliling. jiran2 arab ok, kehidupan harian mcm biasa. kedai kopi bawah rumah tetap ramai org mcm biasa. perempuan arab ade yg jln sorg2 lalu lalang dpn rumah. bdak2 sekolah pergi blk sekolah mcm biasa.

just live as normal as possible. be updated, but for sure from the right source. eg. almasryalyoum and we are all khaled said. stay safe and take safety precaution.
tk perlu nk update/sebarkn berita dgn berita2 yg tk yakin sumbernya. end up merisaukn diri sendiri. n boleh risaukn org lain dgn nonsense rumors. just tgk sekeliling observe keadaan semasa.

berita dr pejabat mara, ustaz ishak kate kalau ade ops pyramid 2, memang tk kn hantar blk lg ke sini. tak perlu nk expect the worse skrg, da siap plan holiday utk evacuation etc. pfftt. tk lagi merisaukn ke kalau kena blk msia, kena pk lg nk sambung study mcm mane. skrg cuma doa byk2 keadaan akan baik.

focus blk niat dtg sini. hbskn belajar then blk malaysia terus for good.

28/11 pilihan raya alex. hopefully keadaan terkawal n semua berjalan dgn baik.
doakn yg terbaik utk egypt.

Friday, November 25, 2011

if

last weekday. weee! esok jumaat. esok cuti. lusa cuti, awl muharram. cuti 2 hari. nikmat dunia. alhamdulillah. tp da namanya family med, cm terlebih buat cuti sendri je. nk dpt momentum ke kelas setiap hari tu payah. family med~
mcm hari ni, td 1st field visit ke smouha. excited, mcm menarik kn. tp awl2 lagi da buat rosak mood. dr pkl 8 da ready tunggu bas. tp pkl 9+ br gerak. Zzzz. nk blk ke kuliah pun same, byk buang masa saje menunggu. arab betol!.

da masuk winter. sejuk. tp winter mcm main hide & seek. pg td panas. n ptg tiba2 hujan lebat.

n nk ceritanya masa melintas jalan ptg td. hujan da tk lebat sgt, renyai2. tunggu lampu isyarat hijau utk pejalan kaki & khidmat polis utk kawal lalu lintas. kelakar la, kt sini zebra crossing yg da siap ade lampu isyarat pun still kena ade polis jaga. arab~

kereta dpn sekali memang da slow nk berhenti. kitorg memang bdiri betul2 dekt dgn kereta 1st yg dpn sekali tu. da ready nk melintas. dtg kereta ke 3, dengar momentum sgt kuat, langgar 2 kereta yg kt dpn. tgh hujan kn, memang jalan licin. n nmpk mcm die bawak laju tk sempat nk break. kereta yg 1st dpn skali pun turut sama kena. masa tu rase, ya Allah.! luruh jantung.

ble pemandu yg ke 3 tu keluar dr kereta nmpk muka die. haih~
masa ni kn, automatic terimbas masa accident bln lps. same condition. tp tk la sampai 3 kereta, langgar kereta dpn je. waktu ni, rase menyesal sgt. kalau la sempat break. kalau la tk accident. kalau la lebih berhati2. kalau la~ sbb kereta memang kena teruk, ye la da repair sampai kena 2k+. memang rase menyesal. lps accident tu sgt bharap kalau la boleh nk putar blk masa supaya benda ni tk berlaku.

lagi cuba bayangkn kalau accident tu, ade org yg meninggal. selalu tbayang benda ni tau. memang akan rase menyesal semua hidup. tk boleh nk buat ape la kn kalau bende da jd. kena redha, pasrah dgn qada; & qadar. benda da jd~
tp kalau kejadian boleh dielak, yg kte boleh kawal, kte yg tentukn. kalau kte berhati2, iA tk la terjadi, kn?

peringatan & pengajaran blk utk hari ni. semoga sentiasa dlm lindungan Allah.

Tuesday, November 22, 2011

jjwb 15

fuhh fuhh *lap project* sungguh. lame gle da try masakan br. masak pun jarang2. org bujang, tk boleh nk kate ape la. untung la ade jiran rajin masak.

 before

after

tadaaa! jjwb 15: kuih/kerepek? gunting
bhn2. tepung, butter, cili kering, udang kering, bawang, daun kari. kate ati tkde sukatan. agak2 je ikut rase. semua digoreng separately, blend/ramas? sampai hancur n campurkn dlm adunan tepung & butter. mudahkn? n seriously sedap! tp mane nk dpt daun kari lg??

sepetang bersama ati & dayah. kami sepakat tk nk buat SG utk family medicine. kena hafal je kn fakta bulat2. n kalau buat nota sebijik2 karangan dlm buku. jd kami gantikn masa study group dgn projek masak2. tgk, bermanfaat juga kn.

family med seronok. sungguh!.

Friday, November 11, 2011

Friday, November 4, 2011

reward pathway









good food with lovely people. couldn't ask for more..