Thursday, April 29, 2010

conference ObGyn

skrg da hbs 2 minggu kt pead. bosan. sungguh. though skrg tgh round pead, tp almost everyday lari pergi ObGyn lg. minggu 1st kt round, tak jumpe prof lansung. sume assistant dr saje yg ajar setiap hari. cikgu tak semangat ajar, kami pun kurg semangat belajar. kelas round hari2 hbs awl an. haih. setiap hari tgk budak2 yg sakit. kesian. kalau neonates & infant boleh tahan lg. tp kalau budak2 yg da besar sket cm tak tau nk layan. right now, for sure i'm not into internal med or peadiatric. semangat da hbs over sgt guna kt ObGyn sampai kt pead skrg semangat da habis da.
yg best kt pead cume tak de beli buku mahal dan hbs pukul 2/3 setiap hari. ermm.. tapi kelas habis awl tak la best sgt pun.

27-30 april conference ObGyn. 27hb student conference kt ObGyn department. 28hb kt dept lg, 29&30 kt hilton green plaza. masa student conference, 5 org wakil malaysia present compete dgn total 17 participants include dr malaysia, egypt dan lebanon. bangga kot semua dpt top 10. and 1st place also malaysian. congrats guys. korg hebatla!

nk g conference kt green plaza. tp tak jumpe masa sbb kelas pead jalan cm biasa. kalau dak2 ObGyn bolehla, sbb derg cuti sepanjang conference ni. ajk derg ponteng kelas pead, tp semua bagus2 tak nk tinggal kelas. tp td nasib baik TBL habis awl pkl 10 n some of us decide nk g conference kt GP n blk before lecture pkl 1230. yeay ade pun org nk pegi.

for the 1st time i join international conference. whoaa rase inferior. tp seronok! jumpe dgn dr2 ObGyn kitorg dulu. and kwn2 derg bdak arab yg join conference kelmarin ade sekali, derg friendly. dr nermean going to present tomorrow n dr nk sgt kitorg dtg. cm kecewa gk kot for sure la tak dtg sbb esok sukan lg penting. td dr bersungguh crkn kupon makan break & lunch tuk kitorg. sbb kitorg student free, so tak dpt la makanan sume. nk join byr le300 kitorg tak mampu.
cm serba salah td, dr walid semangat crkn kupon makanan. tp tak amik sbb da nk blk kuliah blk. kalau amik pun tak sempat nk guna. mkn break pukul 1230 and lunch kul 5. nk dtg ptg ni, ade kelas arab. kalau tak, boleh je nk dtg lg. aiyokkk rase serba salah dgn dr td. nape la tak amik je kn, at least amik hati dr.

best an lawat booth2 pharmaceutical dpt beg2 free. haha. n sbb da belajar, ble derg terangkn semua pun paham. seronok.

esok day light saving. huhhh masa tido kurg sejam.

Friday, April 16, 2010

kawad kaki

kredit to nut.


M.E.R..R.A.H go MERAH!
formasi kami menari dan mengeja. kawad red dragon comel. haha. belum matang lg org2 tua.

Wednesday, April 14, 2010

sang cerdik

slps kelas sang cerdik tidak terus pulang ke rumah kerana ini minggu terakhir sang cerdik di bahagian hamil dan sakit puan, jd sang cerdik ingin mendapatkan manfaat sebaiknya. sang cerdik melangkah masuk ke tingkat 2 bilik pembedahan hosp ibu dan anak, shatby. dan menyarungkan kot makmal tanpa membutang seperti yg selalu sang cerdik lakukan. penutup muka juga tidak dipakai oleh sang cerdik kerana menyesakkan pernafasan dan bukan la satu kewajipan utk memakai penutup muka sbg pemerhati.

nasib sang cerdik baik kerana dr heba baru saje hendak memulakan pembedahan mengeluarkan bayi ke atas seorg perempuan hamil yg mengalami darah tinggi, kencing manis dan usus tersumbat. sang cerdik dgn bersemangat berdiri di sebelah dr bedah supaya dpt melihat operasi pembedahan dgn jelas. operasi pembedahan bermula dan dr bedah memotong satu demi satu lapisan bermula dari kulit ke lapisan bwh kulit, kulit rectus, otot rectus dan menampakkan rahim. sedang dr bedah memotong salah satu lapisan, sebuah pembuluh darah kecil telah terpotong dan menyebabkan darah terpancut keluar. satu situisi yg jarang sang cerdik saksikn sepanjang sebulan sang cerdik di bahagian hamil dan sakit puan. agak teruja juga sang cerdik menyaksikan kejadian.

tanpa sang cerdik sedari semua org di dalam bilik pembedahan memandang sang cerdik. oh sang cerdik ada buat ape2 salah ke? atau sang cerdik terlalu teruja sehingga menarik perhatian 2 pakar bius, pembantu dr bedah 1, pembantu dr bedah 2, cik misi, dan 3org dr pelatih. dr bedah juga menoleh ke arah sang cerdik.


sang cerdik terkesima.

nasib sang cerdik kerana berdiri di sebelah dr, tak membutang kot makmal, tak memakai penutup muka, dan tak punya vaccine hepatitis B atau C. *sigh

Sunday, April 11, 2010

1st scrub!

khamis lps, kelas pukul 8. bgn pukul 8. haih.
tak semangat nk g kelas pg ni. sbb operative talk da bukan dgn dr kamal da. dr kamal transfer ke deparment 1. bkn dgn kitorg lg da :( nk dr kamal. ok, ngade. gedik. operative talk dgn dr zainab. tgk laparoscopic. dr dahlia n dr muhammad yg incharge dlm OT. da habis 1 pt, then 2nd pt nk masuk. case of polycystic ovary.
dr dahlia: 'i saw you in ER before. what is your name? go scrub in.'
hani. serious dr??! 'yes. go,' aahhhhhhhh. senyum sampai telinga.
yeay! walaupun laparoscopic je pun, terus cm ok tak kisahla. tiba2 jd semangat kn. cuci tangan, nurse pkaikan scrub, pkai special glove yg bukan dlm kotak.
tp sbb laparoscopic je, takde la byk sgt pun yg dpt buat. cuma masukkn urinary catheter and masukkn sound dlm cervix. sy dpt measure the real uterus! waaa. i'm proud with myself. overexcited gle tak boleh bla.
lps inflate abdomen, waktu dr nk masukkn troca. tak dpt nk tembus abdominal cavity. resistant sgt kuat. try byk kali, n mintk assist dari dr lain, still tak dpt jgk. hah! kuat sgt pt ni punye rectus sheath. dr try perforate by scalpel pun tak berjaya. lps dlm half an hour try nk masukkn troca tak dpt, dr kate tak boleh nk perform laparoscopic. so dr jahit blk kesan incision troca and scalpel kt skin td. cm kecewa tak dpt nk follow dr awl sampai akhir. tp takpela, at least da dpt scrub in. simpan baju scrub td an buat kenangan, my 1st scrub! :D

kelas bA iA start minggu ni.
actually, i'm not sure i'm ready or not to take this arabic class. supposedly ber4. tp lps result murajaah keluar hari tu, terbahagi la kami kpd 3 different level. n ustaz decide to combinekn jd 2 group consist of 3 + 1. n sy la yg sorg tu. haaaaaaaaaaah. nk combine gabung dgn derg kene langkau blk byk level, cm rugi la pulak. tak boleh nk quit. tak kn la nk quit sbb kene amik sorg2. buat sesuatu biar bersungguh. da kata nk amik kelas bA, sila teruskn hani.

minggu last ObGyn. hari2 busy. hari2 penat. tak larat. -_-
haip!! jgn mengeluh! td tiba2? sedih tak tentu pasal n menangis lps lecture. duhh! i'm getting tired pretending to be strong.

sy nk float icecream coklat and sprite

Tuesday, April 6, 2010

sharm el naseem

cuti sharm el naseem. kate dr, cuti sambut musim bunga. setiap hari isnin minggu pertama bulan april. mcm easter. or ke memang easter? derg kalerkan telur. n makanan utama, salted fish or ikan hering?. btw, kelmarin dr bawakkn makanan utk kitorg dlm kelas. sbb dr nk kitorg celebrate sekali mcm egyptian. bgskn dr? thank you dr nermean :) bezanya kitorg sambut lebih awl n makan2 dlm kelas saje. kalau mereka, derg akan ke zoo, taman2, makan makanan yg derg buat khas utk sharm el naseem n cm ade acara khas pecahkn telur. at the end telur sape yg tak pecah, die cm winner la. baru tahu. menarik.


n hari ni sepatutnya cuti. tp dr farag suruh dtg utk blaja grip yg sepatutnya kitorg blaja smlm waktu round. sbb hari ni dr oncall, jd dr suruh kami dtg juga. aiyokk. n dtg td pukul 1, tak ramai pun yg ade. n bukan dr pun yg ajar. dr farag mintak dr dahlia tunjukkn sekejap saje. cm tak belajar sgt. tp tak la rasa menyesal sbb dtg. at least ade jgk belajar something kn. dlm ER td penuh sgt! non stop org dtg silih berganti. within 2 hours, i think i watched 8 labors. derg boleh pilih nk bersalin masa sharm el naseem ke? most cases are primi. seronok td. n naik atas sekejap masuk OT, tgk satu je complete dr awl sampai abes dgn dr magdi. C-section, pt ade premature rupture of membrane PROM and pre eclamptic toxemia PET. masa dr pecahkn amniotic membrane, penuh dgn blood saje. bukan amniotic fluid mcm selalu. rase seronok sbb dr magdi pun mengajar jugak. tgk muka dr garang, serious saje. dr nk senyum pun da kira sgt bgs. sekejap saje sampai pukul 430 da blk.

mlm td lawan netball. hebatla RED DRAGON. sy berbangga dgn kalian. walaupun ramai yg kate kami kuda tua. nk lawan dgn adik2 jr yg muda2 tangkas, cerdas lg. korg main smart la! kalau ade pertandingan sorak, kami boleh menang kot. n tahniah both team dpt masuk semi final. yg tak best tahun 4 kene lawan tahun 4 jgk utk masuk final. aiyokk. all the best guys!

its ok its alright come on MERAH fight! fight! fight!
RED is hot. RED on fire.
go MERAH!
we are RED DRAGON mighty mighty RED DRAGON

Thursday, April 1, 2010

ke pasar!

mcm makcik2. tp pergi pasar itu seronok! sungguh!

operation session hari ni belajar cara2 utk masukkn IUD, ala bende bentuk T yg masukkan dlm uterus utk pencegah kehamilan tu. pg kul 8 call dr kamal, suara dr sah2 br bgn. dlm 830 class start. dr demo n kitorg try buat kt patung. hoho. cm 1st time kot pegang oval forcep, sound, speculum and volecellum. da boleh la lps ni sape nk pakai IUD, org da reti da nk masukkan. :D lps lect pegi labour room. dgn dr kamal lg. kami sungguh bertuah sbb ade 3 cases cm berturut org bersalin masa kitorg dtg. n lg best sbb ade dr terangkn. dr kamal cm best kot. tiba2 nk buat dr kamal fan club an.
masa pergi bilik baby td nmpk dr perempuan yg ade masa stay hari rabu minggu lps. she is specialist in pead. n sgt nice. tegur dr n dr remember my name. seriously. 'where have you been? i didn't see you yesterday.' serious tak sangka. smlm memang tak masuk OT pun. n dr cm perasan an. aiyokk nama dr pun da tak igt. yeay da ade dr kenal. nanti kalau hari dr oncall boleh dtg lg.

lps kelas ke mandarah. ke markaz professor.
ustzh hala kata ustaz nk jumpe. igtkn ustaz nk jumpe psl beli buku, yuran, etc. then rupa2nya, ustaz nk buat exam. serious EXAM. hoh! dgn da hampir setahun kot tak bukak buku bA. dtg memang tak bwk buku bA lansung. ntah ape la yg masih igt lagi. exam muraajaah kata ustaz sbb nk tgk layak tak nk sambung naik mustawa belajar bA. ok bukan. tentula boleh saje nk naik mustawa. untuk asah kembali kot tahap pencapaian bA yg setahun da tinggalkn bagaimana kot. ntahla. tak pasti apa tujuan exam ni. kata lawan, ayat jamak, buat ayat. jawab ntah ape2. tp cm seronok. sbb da lama tinggal jd cm rindu kot nk belajar bA blk.

mcm suq zananiri kt cleopatra, kn?

kemudian ke manshiah. cm takde hala tuju sgt sebenarnya.
hurmm ade la jgk. nk cr board utk tampal kt bilik je. cr board saje tp mcm2 la bende lain yg jumpe. selesai cr stationery kemudian menuju ke mana kaki melangkah sampai jumpe pasar. suke! suq medan. kt area mansyiah jugak. pasar serious panjang gle. tak jumpe pangkal tak jumpe hujung sbb start jumpe da kt tgh2. nmpk ada tourist kt pasar tu td. da jd tempat pelancongan ni. haha. yg best memang byk gle kot seafood. n murah. harga plng murah yg perasan td, ketam le4. udang le20. tak jumpe lg kot kt tempat lain harga cmtu. beli brg pasar, n mostly seafood. cm seronok kot shoping brg dapur kt pasar. walaupun semua org skrg lagi suka beli barang dapur kt carrefour or fathalla saje lebih mudah. tp tak nk. pasar jgk lg best.

hari khamis. kelas separuh hari. esok cuti. yeay!